Medus_GP_FB_20170111_1015x340

Medus ar cukrus? Kas sveikiau?

Dažnai sakoma, kad cukrus – baltoji mirtis, bet apie medų atsiliepiame labai gražiai ir teigiamai.
O kaip yra iš tikrųjų?
Cukraus glikemijos indeksas yra apie 70. Medaus – apie 85. Kuo didesnis glikemijos indeksas, tuo greičiau suvalgyti maisto produkte esantys angliavandeniai gliukozės pavidalu patenka į kraują.
Suvalgytas cukrus organizme nepasisavinamas iš karto, mat organizmas tiesiog to nemoka. Cukrus visų pirma suskaidomas į gliukozę ir fruktozę (bet tam reikia laiko), kurios jau tik tada pasisavinamos.
Bet meduje jau yra grynos gliukozės (meduje yra trys pagrindiniai angliavandeniai – sacharozė (cukrus), gliukozė ir fruktozė), kuri momentaliai patenka į kraują ir išprievartauja kasą paleisti į apyvartą didelį kiekį insulino. Meduje esanti gryna fruktozė – taip pat ne dovanėlė.
Nesiginčysime: medus – gardus dalykas. Kad sveikas – abejotina. Bet kokiu atveju žymiai nesveikesnis už baltąjį cukrų.

Nuotraukoje panaudota freedesignfile medžiaga.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

three + ten =