IMMUNEW_GP_1500_500

IMMUNEW – naujas maisto papildas imunitetui

IMMUNEW – naujas maisto papildas imunitetui su gydomųjų grybų ekstraktais ir vitaminu C.

1 tabletėje yra:
200 mg kuokštinių grifolių (maitake) ekstrakto*,
200 mg valgomųjų dantenių (shiitake) ekstrakto*,
120 mg tikrinių blizgučių (reishi) eks­trakto*,
150 mg vitamino C (187,5 proc. RMV**).

* – RMV ne­nu­sta­tyta. **RMV – referencinė mais­ti­nė vertė.

Vitaminas C padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.
Selenas padeda palaikyti normalią imuninės sis­te­mos veiklą.
Nepamirškite, kad svarbu įvai­ri ir subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.

VIT-C_410-1000_abu kartu_20160801_1200

Du labai panašūs, bet skirtingi produktai su daug vitamino C

Vitaminas C ir augaliniai bioflavonoidai – kaip dvi neatsiejamos tobulumo puselės.
Vitaminas C sustiprina bioflavonoidų poveikį, o bioflavonoidai – vitamino C.
Mūsų produktai C-VIT ir C-VIT 1000 – labai panašūs, bet kartu ir skirtingi. Kada juos vartoti?
Kai reikalinga daug vitamino C, rekomendujame C-VIT 1000. Jame (vienoje tabletėje) yra 1000 mg vitamino C ir 100 mg bioflavonoidų, kurių tokio kiekio (100 mg) užtenka, kad sustiprintų vitamino C poveikį.
Kai mums reikia bioflavonoidų, rekomenduojame C-VIT, kurio vienoje tabletėje yra 250 mg bioflavonoidų ir 410 mg vitamino C. Abiejuose produktuose dar yra po 10 mg alfa lipo rūgšties, kuri sustiprina tiek vitamino C, tiek bioflavonoidų poveikį.

Svarbu paminėti, kad vitaminas C šiuose minimuose produktuose yra nerūgštus, kalcio askorbato pavidalo, ir nedirginantis skrandžio.
Taip pat verta prisiminti, kokiomis savybėmis pasižymi vitaminas C. Taigi vitaminas C:
padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą intensyvaus fizinio krūvio metu ir po jo,
padeda palaikyti normalų kolageno, kuris reikalingas normaliai kraujagyslių funkcijai, susidarymą,
padeda palaikyti normalią energijos apykaitą,
padeda palaikyti normalią nervų sis­temos veiklą,
padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją,
padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą,
pa­deda ap­saugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos,
padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuo­var­gį,
gerina geležies absorbciją.
Neužmirškite, kad taip pat svarbu įvairi ir su­ba­lan­suo­ta mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Vit-C_lentele
C-VIT ir C-VIT 1000 sudėtis (spragtelkite ant lentelės padidinimui).
B12_GP_20160729

Cianokobalaminas: vitaminas B12 ar gestapo dujų kamera?

Yra toks vitaminas B12. Jo reikia mūsų organizmui. Labai. Kai jo stingame arba manome, kad šio vitamino pakankamai negauname su maistu, vartojame šio vitamino piliules. Bet va – sukčiai fabrikantai gamina ir pardavinėja šio vitamino ir tokią formą, kuri mus nuodija. Žudo.
Išsigandote? Bet tokiomis mintimis yra persunkti sveikuolių ir vegetarų (ir veganų) forumai, tokios mintys sklando pokalbiuose, apkalbose ir t. t., ir pan. O kur čia šuo pakastas? Ogi istorija paprastoka ir banali. Viena iš vitamino B12 formų yra cianokobalaminas. Taip, priešdėlis ciano- nurodo, kad šiame preparate rasime cianido. Na, jau vaidenasi Erkiulis Puaro, Misis Marpl, gestapas su dujų kameromis? Kaip čia taip nutiko? Ogi taip nutiko – kobalamino molekulė yra nestabili, tad fabrikantai prie jos prikabina kokį nors radikalą. Vieni prikabina metilo, kiti – cianido, treti – dar kokį nors. Bet cianokobalaminas visgi yra stabiliausias už kitas formas. Ir pigiausias. Taigi prarydami piliulę vitamino B12, mes nuodijame organizmą viena nuodingiausių medžiagų? Štai dėl ko jaudinasi vegetarai ir sveikuoliai. Žinia, augaliniame maiste vitamino B12 nėra tiek, kiek kiauliuko mėsytėje, tad vegetarams, išeitų, reikia papildomai šio vitamino. O iš kur paimsi? Iš vaistinės ar papildų parduotuvės. Bet ne! Ten fabrikantai ir pardavėjai prikišo pigaus ir nuodingo cianokobalamino. O kai vegetarai ir sveikuoliai mokykloje nesimoko chemijos, jie rašo forumuose taip (kalba ir logika netaisyta):

„O juk žmogaus organizmas pats sugeba pasigaminti viską, ko reikia. Taipogi ir vitaminą B12, kaip ir bet kurį kitą.“

„Kalis, esantis organizme, reaguoja su cianidu, esančiu cianokobalamine, arba taip vadinamame B12, tuomet formuojasi toksiškasis kalio cianidas (KCN), kuris yra nuodingas ir naudojamas kenkėjų naikinimui.“

Cianokobalaminas_Mano_sveikata_2014

1 pav. Cianokobalaminas. –CN grupė – rožiniame ovale

O gal paskaičiuokime?

Kad lengviau būtų skaičiuoti, darykime prielaidą, kad nuodingas bus –CN, nors HCN yra nuodingesnis už KCN ar NaCN. Bet tai mūsų skaičiavimams nepakenks ir paklaida nebus didelė.

Cianokobalamino molekulinė masė yra apie 1355 g. Atitinkamai –CN – 26 g. Paskaičiuokime, kiek –CN yra cianokobalamino molekulėje: 1355 g yra 26 g –CN, o tai sudaro apie 2 procentus. Toliau. Rekomenduojama vitamino B12 (cianokobalamino) paros norma dabar yra 2,5 µg (mikrogramų; mikrogramas – viena tūkstantoji miligramo dalis), vadinasi, nuo tų dviejų su puse mikrogramų du procentai bus… 0,00000005 g (0,00005 mg arba 0,05 µg) –CN. Ar tai jau baisu? Mes dar to nežinome, nes nežinome, koks KCN ar NaCN  kiekis yra mums mirtinas.

Kalio ar natrio cianido mirtina dozė yra 200-300 mg. Dėl paprastumo imame vidurkį – 250 mg. Kalio cianido molekulinė masė yra 65 g, natrio cianido – 49, –CN – 26 g. Vadinasi, kalio cianide –CN yra 40 proc., o natrio cianide – 53 proc. –CN. Dėl paprastumo vėl imame vidurkį – 47 proc. Taigi mirtiname kalio (natrio) cianido kiekyje – 250 mg – bus 120 mg –CN. Jau paskaičiavome (žiūr. aukščiau), kad rekomenduojamoje vitamino B12 (cianokobalamino) paros normoje yra 0,00005 mg –CN. Vadinasi, kad su piliulėmis, kuriose yra 2,5 mikrogramai cianokobalamino kiekvienoje, gautume mirtiną –CN dozę, mes turime jų suvalgyti 120/0,00005=2400000. Aha, du milijonus keturis šimtus tūkstančių piliulių. Valgant po vieną piliulę per dieną tokio kiekio jums pakaktų… 6575 – šešiems tūkstančiams penkiems šimtams septyniasdešimt penkiems – metams. Manau, net didžiausi sveikuoliai tiek negyvena. Gaila. Tiesa, koks vegetaras ar sveikuolis sugalvotų tiek piliulių vienu metu susikišti burnon? Nebent jis būtų nesveikuolis.

Bet yra dar viena geroji naujiena. Žinia, vegetarai dažniausiai valgo augalinį maistą. Yra žinoma daugiau kaip 2000  augalų, kurie kaupia cianogeninius glikozidus. Kaip supratote iš pavadinimo, tai augalinės medžiagos, kurios turi –CN. Jeigu –CN cianokobalamino molekulėje yra tik 2 proc., tai, pvz., vieno iš tokio glikozido amigdalino molekulėje – 5,7 proc. Bet svarbiausia ne tai. Svarbiausia, kad amigdalino augaliniame maiste yra daug, o palyginus su cianokobalaminu – labai daug. Pvz., abrikosų sėklose („kauliukuose“) esti nuo 2 iki 200 mg –CN/100 g produkto, migdolų sėklose („riešutuose“) – 80 mg –CN/100 g. Ar matote, kad šimte gramų paminėtų produktų yra mirtina –CN dozė? Parodykit man vegetarą, kuris nekrimstų migdolų. Cianogeninių glikozidų turi dar tokie buityje pasitaikantys augalai: slyvų, vyšnių, persikų sėklos („kauliukai“), obuolių sėklos, šermukšnių uogos, gudobelių lapai, pasiflorų žolė, šeivamedžių uogos ir žiedai, ievų vaisiai, žiedai, žievė. Ievų svaiginančio kvapo mėgėjai, sukluskite – tai ir yra vandenilio cianido kvapas. O jūs pergyvenate dėl kelių mikrogramų cianokobalamino…

Amigdalinas_Mano_sveikata_2014

2 pav. Amigdalinas. –CN grupė – rožiniame ovale

Sveikuoliai dar turi tokį argumentą – kam ryti cianidu trenkiančias piliules, jei natūralaus vitamino B12 galime gauti iš nevirinto šaltinių vandens bei neplautų daržovių. Valio! Reiškia, ir jie žino, kad vitaminą B12 gamina tam tikros bakterijos vandenyje ir dirvožemyje, o su nevirintu vandeniu bei neplautomis daržovėmis planuoja papildyti minėto vitamino atsargas organizme. Bet mane nuo mažens mokė, kad daržoves reikia plauti, o vandenį iš atvirų vandens telkinių – virinti, jei nenorime suviduriuoti ir užsikrėsti kirmėlėmis. Ir niekas manęs neįtikins, kad priešingai daryti – sveika. Sveikuolių daktarai, pasivadinę nūnai natūropatais, kiekvieną dieną gąsdina ligonius kirmėlėmis – ateina sulinkęs nuo natūropato žinios žmogus ir guodžiasi, kad visą jo organizmą okupavo kirmėlės. Ir žarnyną, ir kepenis, net tulžies pūslėje tie rupūžės apsigyveno. Ir taip kone kasdien. Paradoksas – sveikuoliai nevalgo cianidu pagardinto B12 – jo tikisi gauti iš neplautų daržovių, nors, kaip minėjau, gydytojai natūropatai grasina visuotine kirmėlių invazija. Na, o ko jūs tikėjotės. Ir dar vieno dalyko nesuprasiu. Kodėl sveikuoliams ir vegetarams yra maloniau valgyti neplautas daržoves iš kiauliukų šūdu tręštos dirvos, nei praryti fabrikinę piliulę? Vienas jaunuolis patarė valgyti neplautas tik ekologiniame ūkyje išaugintas daržoves. Mano įsitikinimą, kad ekologiniame ūkyje dirva tik ir tręšiama kiauliukų (ir karvyčių…) šūdu, jaunuolis kategoriškai paneigė. Atsakau jaunuoliui ir kitiems – atsiverskite Tatulos programos interneto puslapį organic.lt ir paskaitykite, kaip tręšiamos ekologinio ūkio dirvos.

Skaitome? Kalba netaisyta:
„Ekologiniuose ūkiuose negalima naudoti sintetinių cheminių trąšų, tačiau leidžiama naudoti gyvulių ir paukščių mėšlą, srutas, žaliosios trąšos, kompostus, durpes, natūralios kilmės mineralines trąšas ir kt.“
Ir dar:
„Įsidėmėtina, jog, pavyzdžiui, šiaudų C:N (nebijokite, čia ne cianidas, tai tiesiog anglies ir azoto santykis – aut. pastaba) yra vidutiniškai apie 80. Norint sumažinti šį santykį iki tinkamiausio (15-20), būtina pridėti tokio komponento, kuris turi daug azoto, pvz., srutų, šlapimo, kraujo, kaulų ir jų miltų ir pan.“

Tai, kaip sakoma, į sveikatėlę. ¡Buon appetito! ¡Buen aprovecho! Gero apetito…

© Edvardas Kazlauskis, 2009-2016
© Gamtos produktai

After sun_1000_GP_20160728

Šiuolaiškiška kosmetinė priemonė po saulės vonių

Mėgaukitės saule, bet, jei nutiktų bėda…
Apie tai jau pagalvojo SORIA NATURAL.
Šiuolaikiška moderni kosmetikos priemonė po saulės vonių ar soliariumo su alijošiais, vaistinėmis ramunėmis, balžų bei kanapių aliejais.
Tikrieji alijošiai drėkina, maitina ir apsaugo odą, vaistinės ramunės – ramina, o abisininių balžų aliejus gerina odos tonusą ir tekstūrą.
Be parabenų. Be silikonų. Be polietilenglikolių. Testuota. Tinka visai šeimai.
Galima įsigyti ir čia, internetinėje mūsų parduotuvėje.

Protector solar 40_15_20160728_GP

Moderni apsauga nuo saulės

Vasara dar nesibaigė, saulutė dar kaitina, tad apsauga nuo jos vis dar reikalinga.
Mūsų du nauji modernūs produktai PROTECTOR SOLAR (SPF 15 ir SPF 40) tam ypač tinka.
Jūsų odą ši priemonė saugo labai paprastai ir elementariai (ir labai saugiai) – cinko oksidas ir titano dioksidas neįsigeria į odą, nepatenka į organizmą, niekaip jo neveikia. Šios mineralinės medžiagos tiesiog nepraleidžia saulės spindulių ir tuo pačiu dalį jų atspindi kaip veidrodis. Juk tai taip paprasta ir natūralu!
Beje, atkreipkite dėmesį, kad ši priemonė apsaugo ne tik nuo A ultravioletinių spindulių (UVA), bet ir nuo B (UVB). O kur dar alijošius, kuris tiesiog lepina jūsų odą (SPF 15) arba lanksčiųjų mauricijų ir kanapių aliejai bei bukų pumpurų ekstraktas (SPF 40)? Ech…
Įsigyti galima ir internetinėje mūsų parduotuvėje:
PROTECTOR SOLAR SPF 15,
PROTECTOR SOLAR SPF 40.

Lizinas_GP

L-Lizinas su vitaminais ir mineralais

Šiame maisto papilde esantis L-lizinas yra augalinės kilmės.

Var­to­ji­mas: re­ko­men­duojama dvi (2) tabletės per dieną.

2 tabletėse yra:
1000 mg L-lizino*,
80 mg vitamino C (100 proc. RMV**),
6 mg cinko (50 proc. RMV),
1,4 mg vitamino B6 (100 proc. RMV),
55 µg seleno (100 proc. RMV).

Pa­kuo­tė: 60 tablečių po 700 mg.

Įsigyti galite ir elektroninėje parduotuvėje čia.

Kalcio askorbatas

Apie nerūgštų vitaminą C

Dažnai į maisto papildų sudėtyje yra kalcio askorbato. Kas tai? Tai tiesiog askorbo rūgšties (vitamino C) kalcio druska. Tokia druska pasižymi visomis vitamino C savybėmis, bet yra nerūgšti. Visiškai visiškai nerūgšti.
Nors kalcio askorbatas yra brangesnis už askorbo rūgštį, kartais verta rinktis būtent kalcio askorbatą. Kodėl? Dėl to, kad yra nerūgštus. Matote, kartais vitamino C reikia didesnių dozių (peršalimas, onkologinės ligos ir pan.), bet askorbo rūšties rūgštumas riboja didelių dozių pasirinkimą – pasidaro jautrūs dantys, dirgina skrandį ir žarnyną, galimas net viduriavimas ir t. t. Va, būtent tokiais atvejais į pagalbą ir ateina kalcio askorbatas.

Rinkoje galima rasti dar kelias askorbo rūgšties druskas – kalio askorbatą ir natrio askorbatą. Mažomis dozėmis jie abu tinka kaip vitamino C šaltinis, bet didelėmis dozėmis jų vengčiau. O vengčiau dėl to, kad kalio askorbatas organizme atpalaiduoja kalio joną. Suprantama, kalis yra gerai, bet didelės kalio dozės tikrai gali pridaryti bėdų. Panašiai yra su natrio askorbatu. Jis atpalaiduoja natrio jonus, na, o kiekvienas juk žinome, kad natrio mes ir taip gauname per daug (su valgomąja druska, sūdytu maistu).

Taigi kalcio askorbatas galėtų būti optimalus pasirinkimas, kai mes nenorime ar negalime vartoti askorbo rūgšties.