VAISTININKO REMARKOS

Gelezuoge-GP-20170626

ŽEMUOGĖS ar GELEŽUOGĖS?

Kiekvienais metais, prasidėjus žemuogių sezonui, per TV, feisbukus ar visokio plauko forumus vieni aikčioja dėl kainų, kiti – aikčioja dėl jų savybių. Girdėtos frazės:„Ir kaip nepirksi, juk kraujuką reikia pastiprinti…“ arba „Na ir kas, kad brangu, vaikams juk reikia natūralios geležies“? Ir t. t., ir pan., ir taip kasmet. Atsibuskit. Ar žemuogės skanios? O, taip, […]

Medus_GP_FB_20170111_1015x340

Medus ar cukrus? Kas sveikiau?

Dažnai sakoma, kad cukrus – baltoji mirtis, bet apie medų atsiliepiame labai gražiai ir teigiamai. O kaip yra iš tikrųjų? Cukraus glikemijos indeksas yra apie 70. Medaus – apie 85. Kuo didesnis glikemijos indeksas, tuo greičiau suvalgyti maisto produkte esantys angliavandeniai gliukozės pavidalu patenka į kraują. Suvalgytas cukrus organizme nepasisavinamas iš karto, mat organizmas tiesiog […]

nakvisos_ii_20170106

Nakvišų aliejus ir klimaksas

Nakvišų (Oenothera biennis) aliejus neturi jokių estrogeninių savybių, todėl jo vartojimas klimakso (menopauzės) metu yra bergždžias ir beprasmis reikalas. Taigi nakvišų aliejus nelengvina moterims klimakteriniu laikotarpiu užpuolančių neigiamų nemalonių pojūčių, nemažina karščio pylimo dažnio, nemažina osteoporozės rizikos…

nakvisos_20170106

Nakvišų aliejus?

Gama linoleno rūgšties (jos yra, pvz., nakvišų, agurklių aliejuose) ir apskritai visų omega-6 riebalų rūgščių vartojimas gali paūminti uždegimines bei onkologines ligas, skatinti jų progresavimą. Nakvišos nuotraukos šaltinis: Bloeiwijze Oenothera biennis. Bijschrift: ‘Photo 1903’. Veelkleurig. Genummerd: Erfl.50 en P9. Gesigneerd: VdZ